Ha ismerkedsz a Gymstick edzéssel, akkor az egyik legfontosabb lépés, hogy kiválaszd a saját botodat. Ugyanis Gymstick botból valójában öt különböző féle erősségű létezik. Nagyon nem mindegy, hogy melyiket választod. A saját edzettségi állapotodhoz megfelelőt kell választanod.

Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik Gymstick bot típust válaszd? Ebben a cikkben minden segítséget megadok hozzá.

A Gymstick bot leírása

3 részből áll:

  • 130 cm-es üvegszálas rúd.
  • 70 cm-es szivacshenger bevonat a rúd közepén
  • 2 db 75 cm-es gumikötelek. Mindkettő végén egy-egy textil kengyel található. A bothoz kapcsolhatóak könnyedén a gumikötelek.

Gymstick bot típusok

Ezt az eszközt úgy alkották meg, hogy bárki kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül tudja használni és fejlődhessen a saját tempójában. Mindenkinek más céljai vannak, más sport előélettel rendelkezik és az a nagyszerű a Gymstick edzésben, hogy mindezt figyelembe veszi.

Lehetsz teljesen kezdő a sportolás terén, akár egy sérülés után újra vissza szeretnéd nyerni a formádat vagy akár élsportoló vagy és egy kiegészítő edzésformát keresel, akkor is megtalálod a Neked megfelelő Gymstick bot fajtát.

Tehát a Gymstick bot erőssége határozza meg, hogy melyik-kinek való.

Zöld = könnyű

A zöld színű rendelkezik a legkönnyebb ellenállással, rehabilitációra való. Egy súlyosabb sérülés után ideális választás, hogy az izmok újra fejlődhessenek és hozzászoktasd őket az újbóli terheléshez. Időseknek és kezdőknek is kiváló választás.

Ebben az esetben már a mozgás minimális terhelése is épp elég az izomzatnak és ízületeknek. A Gymstick edzés előnyeiről is olvashatsz cikket.

Ellenállása: 1-10 kg, vagyis 1-22 font

Kék = közepes

A leggyakoribb típus a kék Gymstick bot. A legtöbb edzésen ezekkel találkozhatunk. Ennek már van olyan mértékű ellenállása, hogy egy átlagos edzettségű hobbi sportoló kellemesen elfárad és garantált a fokozatos izomtónus javulás és súlycsökkenés. Természetesen az edzés intenzitásán és triók számán sok múlik.

Ha hetente 1-2 alkalommal edzel, átlagos életmódot folytatsz, akkor ez az erősség sokáig elég lesz.

Ellenállása: 1-15 kg, vagyis 1-33 font.

Fekete = nehéz

A fekete már haladóknak való. Ha évek óta rendszeresen edzel, akár keményebb, fárasztóbb edzésformákat, akár súlyzós edzéseket, akkor ideális kezdés lehet a fekete színű bot. Az erősítés, izomépítés szempontjából ez már jobb választás a kékhez képest.

Ajánlott sportolóknak, hobbi sportolóknak, akik kiváló edzettségi állapotban vannak.

Ellenállása: 1-20 kg, vagyis 1-44 font.

Ezüst = extra nehéz

Haladunk egyre feljebb az erősség szerint. Az ezüst szín már extra nehéz terheléssel jár, tehát még több erőt és kitartást kíván meg a használata.

Ellenállása: 1-25 kg, vagyis 1-55 font.

Arany = szuper erős

Felesleges tovább fokozni. A lényeg, hogy az arany színű Gmystick bot a legerősebb és legjobb edzettségi állapotban lévőknek ideális.

Ellenállása: 1-30 kg, vagyis 1-66 font.

fittiam-edzestar-banner-fekvo

Ne feledd, rajtad múlik, hogy a különböző gyakorlatok során mennyire tekered fel a gumikötelet, vagyis milyen erősségre állítod a saját botodon az ellenállást. Az a tanácsom, hogy hozd ki a maximumot abból a típusból, amit használsz és csak azután lépj szintet. De csak akkor, ha tényleg az a célod.

Ha megtetszett ez a nagyszerű edzésforma, akkor várlak az edzéseimen! Gymstick edzés Kaposváron vagy online bármikor, bárhol elérhető videókon keresztül: FittIam Edzéstár