Az izomfájdalom és merevség mindennapos probléma lehet azok számára, akik aktívan sportolnak vagy hosszú órákat töltenek ülőmunkában. A megoldás egyre több ember számára az SMR henger használata. De mit is jelent ez a titokzatos mozaikszó és miért válik egyre népszerűbbé?

Mi is az az SMR henger?

Az SMR a “Self-Myofascial Release” szavak rövidítéséből ered, pontos fordítása szerint önmagunkon végzett izompólya lazítást jelent. Eredetileg sportolók számára fejlesztették ki, de egyre gyakoribb az otthoni használata ülőmunkát végzőknél és mozgásszegény életmódot élőknél.

Az SMR henger használatának előnyei

A különböző izomcsoportok SMR hengerrel való nyújtása enyhíti az izomfeszültséget, a kényelmetlenség érzetet és az olyan fájdalmakat is, amiket az izomláz okoz. Ezáltal növelheti az ízületek mozgástartományát, csökkentve a sérülésveszélyt.

Mikor használd?

Edzés előtti SMR hengerezés

Ha bemelegítésnél használod, akkor javíthatod a tested vérellátását, ezzel csökkentve az izmok merevségét és a sérülésveszélyt. Ajánlom még a Hogyan kezdjem el az otthoni edzést? című cikkemet is.

Edzés után

Legtöbben ilyenkor alkalmazzák az izmok lazítására és regenerációjának felgyorsítására. Edzőteremi és otthoni online fitnesz edzés alkalmával is ajánlott.

Pihenőnapokon

Pihenőnapokon is javasolt az ülőmunka által okozott merevség enyhítésére és a szervezet felfrissítésére.

Hogyan használd helyesen az SMR hengert?

Helyezd az SMR hengert a talajra, majd tedd rá az adott testrészt és kezd el hengerelni oda-vissza. Amikor fájdalmas vagy befeszült pontot érsz el, állj meg, és tartsd ott a nyomást, vagy kis tartományban mozgasd a hengert. Minél jobban ellazulunk a masszírozás közben, annál hatékonyabban oldódik az izomfeszültség. Minden testrészt érdemes minden oldalról végighengerezni. Fontos, hogy a derékalj részén tilos hengerezni!

Milyen típust válassz?

Először is fontos átgondolni, hogy mi a cél és miért szeretnél SMR hengert használni. A megfelelő henger kiválasztásakor 3 dolgot érdemes figyelembe venni.

  1. Méret

A hosszabb hengerek (60-100+ cm) javasoltak kezdőknek, mivel sokkal stabilabbak az egyes gyakorlatok elvégzésekor.

A standard hengerekkel (15-60 cm) több gyakorlat is kivitelezhető, mivel alkalmazhatók kisebb területeken is, mint a karok vagy vádlik.

A mini vagy micro hengerek (15 cm alatti) bárhova magunkkal vihetők, de nem alkalmasak nagyobb területek masszírozására. Azonban a talp, alkar, csukló, kézfej vagy arc masszírozására bármikor használható.

  1. Felszín

Felszínüket tekintve sima és formázott, rücskös felületű hengereket különböztetünk meg. Kezdésnek a sima felületű hengerek ajánlottak, mivel az első pár alkalommal ennek is elég „fájdalmas” lesz a hatása. A formázott felületű hengerek sokkal intenzívebb hatást érnek el, mivel sokkal jobban megdolgozzák az izmokat.

  1. Keménység

A legtöbb helyen 3 különböző keménységi szint: puha, normál és kemény található. Kezdőként célszerű egy normál vagy puha típust választani. A túl kemény termék használata fájdalmat okozhat, amivel ellenkező hatást érsz el, nem lazítod az izmaid.

fittiam-edzestar-banner-fekvo

Összegezve

Az SMR henger használata számos lehetőséget kínál az egészség és a rugalmasság javítására. Egy remek eszköz arra, hogy segítsen elkerülni a sérüléseket és felgyorsítsa a regenerációt. A z Edzéstáramban hosszabb, részletesebb videót találsz az SMR henger használatáról és még sok más fitnesz, gerinctréning, gymstick videót, amikkel elérheted a számodra legjobb alakot. Legyél tagja a FittIam Edzéstárnak!