Az otthoni edzés egyre népszerűbbé válik azon emberek körében, akik egészséges életmódra törekednek, ugyanakkor korlátozottak időben vagy pénzügyi lehetőségeikben. Ez a tendencia az utóbbi években még inkább erősödött. Számos előnye létezik könnyebb és rugalmasabb időbeosztástól kezdve az anyagi megfontolásig.

Ebben a cikkben megismerheted az otthoni edzés előnyeit és azt, hogy miért érdemes bevezetned a napi, heti rutinodba.

1. Rugalmasság és időmegtakarítás

Az otthoni edzés lehetővé teszi számunkra, hogy az edzést az időbeosztásunkhoz igazítsuk. Így nem kell az edzőtermek nyitvatartási idejéhez alkalmazkodnunk. Nincs szükségünk arra sem, hogy az edzőteremhez utazzunk, vagy a gépek használatára várakozzunk.

2. Költségmegtakarítás

Az otthoni edzés megspórolja az edzőterem tagsági díját vagy éppen a személyi edző költségét. Ma már számos oldalon feliratkozhatunk otthoni edzés programokra. Viszont rengeteg ingyenes videót is láthatunk a különböző közösségi felületeken.

3. Kényelem

Az otthoni edzés előnyei közé tartozik az is, hogy az otthonunk kényelméből végezhetjük a gyakorlatokat. Úgy mozoghatunk, hogy nem kell zavaró tekinteteket elviselni. Különösen előnyös lehet azoknak, akik kényelmetlenül érzik magukat egy zsúfolt edzőteremben.

További kényelmet nyújt kifejezetten nőknek az is, hogy nem kell sminkelniük vagy a ruházatuk miatt aggódniuk. Hiszen így kényelmesen, különösebb készülődés nélkül elvégezhető a sportolás.

4. Rugalmas felszerelés

Az otthoni edzéshez nem feltétlenül szükségesek drága, nagy méretű fitneszeszközök vagy egy külön szoba. Sok hatékony edzés elvégezhető saját testtömegünkkel vagy kisebb eszközökkel, mint a gumiszalag vagy a jógaszőnyeg. Ez lehetővé teszi, hogy az otthonunkban korlátozott térben is hatékonyan mozogjunk. A Fitnesz eszközök otthoni edzéshez című cikkben több ötletet is adok, amikkel kapcsolatban videókat is találsz az Edzéstárban.

5. Tisztaság

Az is zavaró lehet sokak számára, hogy az edzőtermi súlyzókat, szőnyegeket előtte mások használták és koszos, izzadt kézzel összefogdosták. Ha otthon edzünk, és a saját eszközeinket használjunk, ez a probléma is elkerülhető.

6. Edzői visszajelzések

Néhány online platform és alkalmazás online meetinget is kínál az otthoni edzés fejlesztésére. Ez a lehetőség segít abban, hogy személyre szabott tanácsokat és visszajelzést kapjunk az edzéseinkről. Így javítható az edzések hatékonysága és eredményessége. A FittIam közösség is azért jött létre, hogy segítsük egymást és minden kérdésedre választ kapj a témában. Továbbá az Edzéstár tagsághoz tartozik havonta egy online webinár is.

7. Személyre szabhatóság

Az otthoni edzés előnyei közé tartozik az is, hogy teljesen személyre szabható. Különböző edzettségi szintekhez találhatunk videókat online platformokon. Emellett a felszerelést tekintetében is abszolút széles skála közül választhatunk. Találunk olyan videókat, melyekhez csak egy átlagos jógamatrac méretű hely szükséges. Míg számos olyan videó is látható, melyekhez a legnépszerűbb otthoni fitnesz eszközöket használva végezhetünk, mint a kettlebell, gumiszalag vagy gymstick bot.

fittiam-edzestar-banner-fekvo

Összegezve

Az otthoni edzés számos előnnyel jár, melyek segítenek abban, hogy egészséges életmódot alakítsunk ki. Mindezt anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk idő vagy pénz terén. Az otthoni edzés rugalmasságot, kényelmet és személyre szabott megoldásokat kínál mindazoknak, akik szeretnének aktívan élni, anélkül, hogy elhagynák otthonuk kényelmét.